Misbrugs- og Voldsfaglig uddannelse

Institut Mod Vold udbyder en ny uddannelse, hvor man både opnår specialiseret viden om vold i nære relationer og om misbrugsbehandling. Uddannelsen opstarter den 22. jan. 2026 og henvender sig til fagpersonaler, der ønsker at opnå viden om rusmiddelbrug og vold i nære relationer. På uddannelsen opnår man viden om, hvordan man hjælper mennesker med misbrugsproblematikker og deres pårørende. Man opnår også viden om, hvordan man arbejder voldsfagligt både med dem, der bruger vold, og dem , derer udsat for vold. Datoer for uddannelsen i 2026: 22. jan., 5. marts, 16. april, 4. juni, 27. aug., 8. okt., 5. nov. og 3. dec. Træningsdatoer i studiegruppe: 2. feb., 20. maj og 16. nov.
Første kursusdag:2026-01-22 09:00:00
Pris ekskl. moms
16.000 + moms inkl. forplejning
Pr. deltager

Misbrugs- og Voldsfaglig Uddannelse – Hvordan hjælper man mennesker, hvor der er sammenfald af rusmiddel- og voldsproblematikker?

Institut Mod Vold udbyder en ny uddannelse, hvor man både opnår specialiseret viden om vold i nære relationer og om misbrugsbehandling, idet disse problematikker ofte er sammenfaldende.
I misbrugsbehandlingsregi mangler personalet ofte viden om vold i nære relationer, og når man arbejder med mennesker med vold i nære relationer, mangler man ofte viden om, hvordan man hjælper dem, hvis de også har eller har haft problemer med rusmidler. På denne uddannelse opnår man viden om begge dele, samt man får viden om narrativ- og responsbaseret praksis og om, hvordan man kan anvende disse metoder i arbejdet med både voldsudsatte, voldsudøvere og mennesker ramt af misbrugsproblematikker – enten som pårørende eller som den, der har problemet med rusmidlerne.

Målgruppen:
Uddannelsen henvender sig til fagfolk inden for socialt arbejde, misbrugsbehandlere, krisecentermedarbejdere, psykologer, terapeuter og andre, der arbejder med personer berørt af misbrug og vold.

Indhold:
På uddannelsen vil du opnå viden om:
• Misbrug og afhængighed – hvordan man arbejder med mennesker med misbrugs- og afhængighedsproblematikker
• Viden om forskellige rusmidler
• Viden om, hvordan man arbejder med dem, der bruger rusmidler og deres pårørende
• Viden om, hvordan rusmiddelproblematikker rammer hele familien
• Viden om, hvordan skam, skyld og traumer indvirker på rusmiddelproblematikker
• Viden om, vold i nære relationer.
• Viden om, hvordan man arbejder med voldsudsatte
• Viden om, hvordan man arbejder med dem, der bruger volden.
• Hvordan man sideløbende arbejder med volds- og misbrugsproblematikker.

Opbygning af uddannelsen:
Uddannelsen består af 8 undervisningsdage og 3 træningsdage. Udover dette kan deltagerne tilkøbe supervision, hvis det ønskes. Træningsdagene er dage, hvor deltagerne arbejder med øvelse og teori i deres studiegruppe.

Dag 1: Viden om misbrug og vold
Uddannelsesforløbet indledes med en grundlæggende introduktion til forskellige rusmidlers virkning og viden om, hvad misbrugsbehandling består af.
Deltagerne får en overordnet introduktion til, hvad voldsfaglig viden er, og til, hvordan man arbejder med voldsproblematikker og misbrugsproblematikker ud fra en narrativ og responsbaseret referenceramme.

Dag 2: Motivation til forandring
Dag 2 omhandler, hvordan man kan skabe motivation for forandring – både i forhold til at komme rusmidler til livs, og til hvordan man kan styrke motivationen i forhold til at stoppe med at bruge vold.
På denne dag har vi halvdelen af dagen en gæsteunderviser Gitte Bergenhagen, som underviser i Motivational Interviewing (MI). Gitte er medlem af MINT (Motivational Interviewing Netvork of Trainers) og har over 25 års erfaring med misbrugsbehandling. Deltagerne lærer om MI-teknikker, og hvordan disse kan anvendes i forbindelse med voldsproblematikker og misbrugsproblematikker. På anden halvdel af dagen arbejdes der med, hvordan de narrative og responsbaserede metoder kan anvendes til at hjælpe mennesker med volds- og misbrugsproblematikker.

Dag 3: Voldsfaglig viden – fokus på voldsudsatte
Deltagerne opnår viden om, hvordan man arbejder med vold ud fra narrativ og responsbaseret praksis. Der vil være fokus på følgevirkningerne af vold og på metoder til at hjælpe voldsudsatte med at voldsbearbejde, så de kan blive fri af volden.
På denne dag er der også fokus på, at mange voldsudsatte udover at have været udsat for vold også er pårørende til mennesker med misbrugsproblematikker, og selv kan have udviklet en misbrugsproblematik som respons på volden. Der arbejdes med, hvordan man kan bearbejde følgevirkningerne af volden, hvordan man kan hjælpe pårørende til mennesker med rusmiddelproblematikker, og hvordan man kan hjælpe dem, hvor der er sammenfald mellem, at de har været udsat for vold og bruger rusmidler som responser på at have oplevet vold.

Dag 4: Voldsfaglig viden. Fokus på dem, der bruger vold, og som samtidig har misbrugsproblematikker
Dagen omhandler aggressionskontrol og metoder til at støtte dem, der bruger vold, til at ændre deres adfærd. Deltagerne lærer om nedskaleringsstrategier af vrede og aggression samt om psykologien bag voldelig adfærd. Der er også fokus på, hvordan de, som bruger vold, og som også har en misbrugsproblematik, kan hjælpes ved, at der arbejdes med begge problematikker sideløbende.

Dag 5: Børn, unge, misbrug og vold
Denne dag omhandler bl.a., hvordan man kan hjælpe børn, der vokser op med, at deres forældre har misbrug og voldsproblematikker. Vi har en gæsteoplægsholder på besøg, Hanne Kirkegaard, som arbejder med børn i misbrugsbehandlingsregi.
Derudover fokuserer vi også på unge med misbrugs- og voldsproblematikker. Deltagerne lærer, hvordan man bedst støtter unge ofre for vold samt unge, der selv udøver vold. Vi undersøger de specielle udfordringer, der opstår ved, vold og misbrug blandt unge.

Dag 6: Traumehåndtering og traumeresponser
Bag misbrugsproblematikker og voldelig adfærd findes der ofte traumer, som er opstået af tidligere nedgørelse, voldelige oplevelser, seksuelle overgreb o.a.
Deltagerne opnår på denne dag viden om, hvordan man kan se misbrug og voldelig adfærd som traumeresponser og på, hvordan man kan hjælpe mennesker, der har traumer. På dagen vil man opnå viden om narrativ traumeforståelse og om, hvordan man kan arbejde med mennesker ramt af traumer.
Deltagerne vil også blive oplært i den responsbaserede praksis kritiske tilgang til traumeforståelser og i, hvorfor traumeresponser kan manifestere sig som f.eks. misbrug og voldelig adfærd.

Dag 7: Mennesker med multikomplekse problemer
På denne dag fokuseres der på mennesker med multikomplekse problemer, dvs. på dem, der både har oplevet vold, udøver vold, har misbrugsproblemer, evt. er eller har været hjemløse, som har psykiatriske diagnoser, har kriminalitetsproblematikker, og som oplever ensomhed.
Vi arbejder på denne dag med, hvordan man kan hjælpe dem, der er allermest ramt, og skabe værdiforøgelse i deres liv.

Dag 8: Familier og fremlæggelser
På dag 8 bruger vi første del af dagen på at tale om, hvordan man hjælpe familier og par, hvor der er rusmiddelproblemer og vold.
På anden halvdel af dagen fremlægger deltagerne små opgaver, som de har arbejdet med undervejs på uddannelsen.
Uddannelsen afsluttes med et diplom, hvorpå det dokumenteres, at man har gennemført uddannelsen Misbrug og Vold og derved opnået grundlæggende viden og færdigheder indenfor rusmiddelområdet og voldsområdet.

Gennemgående underviser: 
Mette Thyghøj fra Institut Mod Vold

Litteratur:
Der vil være litteratur, der kan læses løbende under uddannelsen.
Uddannelsesbevis:

Uddannelsesbevis:
Man modtager et uddannelsesbevis efter endt uddannelse, hvis man har deltaget min. 80 procent af tiden.

Ønsker du mere viden om uddannelsen, er du meget velkommen til at kontakte uddannelsesansvarlig Mette Thyghøj på mail: mt@institutmodvold.dk

Læs mere

Undervisningsdage

Dag 1: Viden om misbrug og vold 22. jan. 2026
Dag 2: Motivation til forandring 5. marts 2026
Dag 3: Voldsfaglig viden – fokus på voldsudsatte 16. april 2026
Dag 4: Voldsfaglig viden. Fokus på dem, der bruger vold og som samtidig har misbrugsproblematikker 4. juni 2026
Dag 5: Børn, unge, misbrug og vold 27. aug. 2026
Dag 6. Traumehåndtering og traumeresponser 8. okt. 2026
Dag 7: Mennesker med multikomplekse problemer 5. nov. 2026
Dag 8. Familier og fremlæggelser 3. dec. 2026

Undervisere

Mette Thyghøj

Cand. mag. psyk.

Mette er forkæmper for, at alle mennesker uanset om de har været udsat for vold eller om de har udøvet vold, skal hjælpes hen imod et mere værdigt liv, hvor de ikke oplever vold. Hun oplever arbejdet med voldsramte dybt meningsfuldt, idet hun har set mange tage kampen op mod volden og komme videre med deres liv.

Find vej

Adresse:

Uddannelsen af holdes i Københavnsområdet. Lokalitet oplyses senere.

Tilmelding